Mapamundi

Informações:

Sinopsis

El món al detall. Més enllà de la notícia, ens aturem en la política internacional, les disputes territorials, la cultura, la geopolítica. Cada setmana un racó de món a l'antena

Episodios

  • Tot queda a casa (I part)

    10/04/2024 Duración: 31min

    Hi ha països controlats per una sola família, on el poder es reparteix entre els parents i passa de pares a fills. Però per què la família es converteix en el nucli de l'autoritat? És el cas de Guinea Equatorial amb Teodoro Obiang Nguema, el líder nacional no monàrquic que porta més temps al poder al món. Va fer un cop d'estat contra el seu tiet i té previst passar el poder a un dels descendents.

  • "Abans em sentia despullada sense el vel al cap, però ara sovint no el porto"

    13/03/2024 Duración: 22min

    Algunes iranianes han deixat el vel a casa per rebel·lar-se contra el règim. D'altres el porten posat per estalviar-se problemes però volen emigrar. També n'hi ha que el porten convençudes i que consideren l'Iran un exemple a seguir. La revolta que va començar el setembre del 2022 ha canviat el futur de la república islàmica però per ara no farà caure el règim.

  • La societat iraniana infantilitza les dones

    29/02/2024 Duración: 31min

    Les dones iranianes fa disset mesos que protesten, ara ja no amb manifestacions massives, però sí amb petits actes de desobediència civil, com ara no portar el vel al cap. L'obligació de portar el hijab és la més visible de les discriminacions, però n'hi ha d'altres: hereten la meitat que els homes o el seu testimoni en un judici val menys que el dels homes.

  • "Em sento orgullós de ser un traïdor"

    14/02/2024 Duración: 31min

    Hi ha moltes històries d'herois que lluiten al front, però dels que fugen per por o per convenciment n'hi ha molt poques. Al final de la Guerra Civil la deserció va ser un fenomen habitual. A les guerres modernes també hi ha qui decideix no allistar-se a l'exèrcit malgrat que molts els diuen traïdors. El seu relat sovint queda silenciat.

  • Per què hi ha tants exbanquers que arriben a la primera línia de poder?

    31/01/2024 Duración: 32min

    Macron, Sunak o Mitsotakis van treballar a bancs d'inversió abans de ser presidents o primers ministres de governs conservadors. N'hi ha també que lideren projectes polítics d'esquerres. I què busquen empresaris d'èxit com Berlusconi o Trump quan salten a l'arena política?

  • Starlink i la militarització de l'òrbita terrestre

    17/01/2024 Duración: 30min

    Rússia va tallar la telefonia als territoris ocupats i al front de guerra d'Ucraïna el 2022. Llavors les autoritats ucraïneses van demanar a Elon Musk que activés l'Starlink, una xarxa de satèl·lits que donen internet d'alta velocitat i que són fàcils de transportar i econòmics. Ara són molt útils en el camp de batalla, però és una bona idea que un exèrcit depengui del multimilionari Musk?

  • L'Índia, dels somnis de superpotència a empresonar l'oposició

    20/12/2023 Duración: 33min

    L'Índia aspira a ser una superpotència després d'enviar una nau al pol sud de la Lluna i de superar la Xina en habitants. Però l'anomenada "democràcia més gran del món" perilla. Una de les veus més crítiques, l'escriptora Arundhati Roy, pot anar a la presó per criticar els intents del partit al govern d'acabar amb la diversitat i convertir l'Índia en un país amb una sola religió i una sola llengua.

  • Els minerals per fabricar mòbils, la perdició congolesa

    07/12/2023 Duración: 33min

    Gairebé tothom té un mòbil a la butxaca, però sabeu que per fabricar-los calen molts minerals que sovint alimenten conflictes als països d'on s'extreuen? Un exemple de llibre és la República Democràtica del Congo, on més de 250 guerrilles exploten les mines de cobalt, coltan o tungstè per a les multinacionals occidentals.

  • El fentanil: la gran matança nord-americana

    22/11/2023 Duración: 30min

    El consum de fentanil als carrers provoca xifres de morts de pandèmia als Estats Units. El tràfic il·legal d'aquest opioide sintètic, de 80 a 100 vegades més potent que la morfina, és el millor negoci dels càrtels mexicans. Als Estats Units no hi ha atenció mèdica pública i això dificulta encara més la prevenció per abaixar la demanda de fentanil. Estem preparats a Catalunya per evitar una crisi semblant?

  • Mèxic es dessagna

    08/11/2023 Duración: 32min

    Des del 2006, quan va començar l'anomenada guerra contra el narcotràfic, Mèxic ha patit més de 420.000 assassinats i 110.000 desaparicions. Molts dels mexicans que es dediquen al narcotràfic, més que diners, busquen poder i admiració. I algunes sèries hi han contribuït. Aquesta idealització ve d'un discurs que separa el narcotraficant i les autoritats, quan en realitat hi ha molta corrupció, tant a Mèxic com als Estats Units. De fet, les armes dels càrtels mexicans venen dels Estats Units i la trama criminal a Mèxic té continuïtat al veí del nord.

  • La mutació de la màfia italiana: de la sang a la discreció per fer negocis

    05/07/2023 Duración: 31min

    Malgrat que la Cosa Nostra, a Sícilia, va ser la més influent, l'Ndranguetta, a Calàbria, és ara la màfia més poderosa. Els mafiosos ja no busquen tant dominar territori amb assassinats i venjances com passar desapercebuts per fer negocis i dominar les institucions. La màfia "factura" a Itàlia 40.000 milions d'euros l'any, l'equivalent al pressupost de la Generalitat. I alerta, perquè la màfia italiana també s'hi troba bé, a Catalunya.

  • Qui controli la intel·ligència artificial, controlarà el món

    21/06/2023 Duración: 29min

    Els Estats Units i la Xina competeixen per la Intel·ligència Artificial (IA) mentre que la UE la regula. L'ètica però no és la mateixa arreu i serà molt difícil fer-ne un sistema de governança mundial. La IA té avantatges, estalvia feina als humans, però també riscos: què passa si cau en mans equivocades o si la deixem sola a l'hora de prendre decisions? A més, les grans tecnològiques s'ocuparan que la IA es faci servir per fer el bé comú?

  • La Xina ataca la llengua tibetana, l'essència de la identitat del Tibet

    07/06/2023 Duración: 29min

    Les autoritats xineses han separat un milió d'infants tibetans de les seves famílies per enviar-los a internats allunyats dels seus pobles on s'ensenya en mandarí. Aquest intent d'assimilació de la majoria de nens tibetans coincideix amb el quinzè aniversari de la darrera gran revolta tibetana.

  • La desigualtat i la monarquia britànica

    24/05/2023 Duración: 30min

    A Londres, una de les ciutats més desiguals del continent europeu, hi ha la gent més rica però també la més pobre. Passegem per Kensington, on hi ha la Grenfell Tower i, a tocar, el palau reial de Kensington. O a Southwark, on hi ha el luxós gratacel The Shard i, al costat, nombrosos "council flats". I acabem a Brixton, un dels epicentres de la gentrificació.

  • Putin no està sol al món

    10/05/2023 Duración: 30min

    El món no és només Europa i els Estats Units. Fora d'Occident gairebé cap estat ha adoptat sancions contra Moscou. De la mateixa manera que molts des d'Occident es miren les guerres a l'Àsia, l'Àfrica o al Pròxim Orient com a conflictes llunyans i no prenen part per cap dels dos bàndols, des d'aquests llocs la guerra d'Ucraïna es veu com un conflicte regional. Putin, doncs, no està sol al món, ni tampoc a Rússia.

  • Es perd diversitat lingüística a marxes forçades

    26/04/2023 Duración: 30min

    A final de segle es parlaran menys de 300 llengües de les 6.000 que es calcula que hi ha ara. El món és cada vegada menys divers lingüísticament i, per tant, es perd coneixement i maneres d'entendre'l. L'esperança és a l'Àfrica, el bressol de la diversitat lingüística.

  • Si no pagues, et matem a tu o una de les teves filles

    21/06/2022 Duración: 26min

    Les "maras" i el narcotràfic controlen molts barris i àrees rurals del Salvador, Hondures i Guatemala. La violència i l'extorsió fa que molts centreamericans hagin de triar entre córrer el risc de morir o fugir del seu país. A més, molts dels que arriben aquí tenen moltes dificultats per aconseguir la condició de refugiat.

  • La pobresa i la violència ataquen el Sahel

    07/06/2022 Duración: 25min

    Aquest estiu 18 milions de persones del Sahel patiran gana per la pujada de preus dels aliments bàsics generada per la invasió russa d'Ucraïna. El terrorisme, els cops d'estat, les desigualtats, les sequeres han fet del Sahel una de les zones més inestables del planeta. Els joves són, però, l'esperança d'aquesta regió africana.

  • Bombardejar civils, eina de guerra

    24/05/2022 Duración: 25min

    Les conseqüències dels bombardejos de ciutats i pobles son llargues i doloroses. A la història de la humanitat, moltes guerres han perseguit traumatitzar els civils. Ucraïna no n'és l'excepció. Quan s'aturin les bombes, caldrà la rehabilitació física i la superació del trauma psicològic, i investigar si s'hi han comès crims de guerra.

  • A Bòsnia i Hercegovina hi ha pau, però no reconciliació

    10/05/2022 Duración: 25min

    El acords de pau aturen els bombardejos, però sovint no retornen l'entesa ni la fraternitat. 30 anys després de l'esclat de la guerra a Bòsnia i Hercegovina, el seu llarg camí del postconflicte --i això pot servir també per a Ucraïna-- demostra que amb els acords de pau arrenca el més difícil: reconstruir i reconciliar.

página 1 de 3