Sinopsis
En podcast om människans bästa vän av Gurgîn där han gräver ner sig hundforskning, snackar med hundexperter och återkommande möter hundpsykologen Eva Bodfäldt som svarar på lyssnarnas frågor om hund!
Episodios
-
Hur får jag min omplaceringshund att våga?
23/06/2025 Duración: 01h18minAtt ta emot en omplaceringshund är något av det finaste man kan göra – men det är också en resa fylld av prövningar, tystnad, och tålamod. Vissa hundar har aldrig bott i ett hem. Andra har blivit svikna gång på gång. Oavsett bakgrund är deras språk ofta subtilt – och det vi tolkar som "lugn" kan i själva verket vara uppgivenhet. I det här avsnittet pratar jag med Sandra Tigerlind, hundpsykolog och expert på rädda, traumatiserade och osäkra hundar, om hur vi bygger tillit till hundar som bär på svåra erfarenheter. Det handlar inte om lydnad. Det handlar om att hjälpa hunden att våga vara hund igen. Sandra påminner oss om att trygghet inte alltid syns. En hund som ligger stilla är inte nödvändigtvis lugn – den kanske bara har gett upp. Och varje litet framsteg är inte ett kvitto på att vi är "klara", utan en inbjudan till ännu mer tålamod. Vi går också igenom varför det är så vanligt att omplaceringshundar verkar trygga i början, men förändras efter några veckor – och hur vi ska tolka det.
-
Relationen mellan små och stora hundar – med Anders Hallgren
15/06/2025 Duración: 01h01minFinns det en naturlig rangordning mellan stora och små hundar – eller är det bara något vi hittat på? Varför uppstår konflikter i vissa möten men inte i andra? Hur mycket av det vi tolkar som dominans, rädsla eller respekt är egentligen våra egna föreställningar? Och vad är det vi missar i hundarnas kroppsspråk? I det här avsnittet pratar jag med hundpsykologen Anders Hallgren om hur relationen mellan stora och små hundar verkligen fungerar – bortom myter, missförstånd och mänsklig inblandning.
-
När promenaden är skitjobbig – med Jessica Mann
09/06/2025 Duración: 01h15minAlla säger att promenaden ska vara dagens höjdpunkt. Men vad gör man när den istället blir en källa till stress? I det här avsnittet gästas jag av hundbeteendeutredaren Jessica Mann. Vi pratar om hundar som drar, skäller, vägrar gå – och om varför det ofta inte är hunden som är problemet. Det handlar om stress, förväntningar och att förstå hundens signaler.
-
Hundens rättigheter – vad innebär ett gott hundliv?
18/05/2025 Duración: 55minHar du någonsin funderat på vad din hund faktiskt har rätt till? Jag gästas av Anders Hallgren, världens första hundpsykolog och en röst för hundens rätt till ett liv bortom lydnad och bekvämlighet. Vi pratar om vad hundar faktiskt behöver – inte vad vi tror att de behöver.
-
Säsongsstart S16: Hundar som jagar cyklister och bilar
12/05/2025 Duración: 01h17minVi startar säsong 16 med ett ständigt högaktuellt ämne: hundar som jagar cyklister och bilar. Är det en instinkt, ett stresspåslag eller ett inlärt mönster? Jag gästas av djurpedagogen Josefin Linderström (@canine_consilience), utbildad inom beteendeanalys och belöningsbaserad hundträning som guidar oss genom orsakerna bakom beteendet och hur vi kan träna bort det på ett lugnt och hållbart sätt.
-
BONUS: Från kommando och dominans till teamwork och harmoni
11/09/2024 Duración: 01h06minI det här bonusavsnittet poddar jag live-on-tape framför publik med Anders Hallgren, världens första hundpsykolog med över 50 års erfarenhet. Med 37 böcker bakom sig och som en pionjär inom mjuka, positiva träningsmetoder, har Anders förändrat hur vi ser på relationen mellan hund och människa. I sin senaste bok "Från kontroll till samarbete - Låt hunden visa vägen" fortsätter han att utmana den traditionella synen på hunduppfostran, där auktoritet och lydnad ofta står i centrum. Jag får möjligheten att ställa de där frågorna som vi alla undrar över: Hur började hans koncept med att inte bestämma över hunden? Vad säger forskningen? Och hur bemöter han kritiken om att hans metoder skapar "ouppfostrade" hundar? Det här avsnittet spelades in framför publik på boksläppet för Anders nya bok i Hundens Hus i Åkeshov, onsdagen den 4:e september 2024. Det är ett avsnitt du inte vill missa om du är nyfiken på att förstå hundens psykologi på djupet och vill höra direkt från en av de största tänkarna inom ämnet.
-
Kul kloklippning
12/08/2024 Duración: 02h43minI det här avsnittet tar vi oss an en utmaning många hundägare känner igen – kloklippning. Hur kan denna rutin, som ofta är förknippad med stress, förvandlas till en positiv upplevelse för både hund och ägare? VBV får kärt återbesök av hundbeteendeexperten Anastasia Topalovic Milutinovic från På Egen Tass, som delar med sig av sina bästa tips för att göra kloklippning till en givande del av vardagen. Vilka vanliga utmaningar stöter hundägare på vid kloklippning, och hur kan de hanteras? Vilka grundläggande tips kan du ge för att underlätta kloklippningsprocessen? Hur kan man integrera berikning i kloklippningsrutinen för att göra den ännu mer givande för hunden? Vi diskuterar varför kloklippning ska vara en positiv upplevelse, vanliga utmaningar, grundläggande tips, berikningstekniker och hur man anpassar metoder efter hundens personlighet.
-
Ljudrädsla efter nyår - Expert coachar lyssnare
05/08/2024 Duración: 51minÄven om vi har behandlat ämnet ljudrädsla i många tidigare avsnitt, har vi aldrig fördjupat oss i ljudrädslan som uppstår specifikt efter nyårsnatten. Detta är en kritisk tid för många hundägare, då ljuden från fyrverkerier och smällare kan skapa långvarig ångest hos våra fyrbenta vänner. I detta avsnitt diskuterar vi varför det är viktigt att förstå och hantera denna typ av ljudrädsla för att förbättra hundens livskvalitet. Ni hör när Anastasia Milutinović Topalović från På egen tass, en expert inom hundbeteende, coachar Magnus och Marita från Ystad som söker hjälp för sin golden retriever Allan, som utvecklat ljudrädsla efter sitt femte nyår. Vilka beteenden eller reaktioner kan vi se hos hundar under de efterföljande veckorna eller månaderna efter nyår? Hur vanligt är det att hundar fortsätter att vara rädda för ljud långt efter nyår? Missa inte Anastasias tips för att stödja ljudkänsliga hundar och strategier för att mildra ljudrädsla och skapa en trygg miljö för hundar!
-
Hunden som lär människan hur vi skulle kunna vara och leva - Med Kerstin Malm
29/07/2024 Duración: 01h16minI detta tankeväckande avsnitt utforskar vi djupet av hundars betydelse för att lära människan om själva essensen av livet och hur vi hittar rätt i vår mänsklighet. Tillsammans med Kerstin Malm, filosofie doktor i etologi och hundpsykolog, granskar vi det filosofiska temat som argumenterar för att hunden fungerar som en lärare för människan om hur vi kan utvecklas mot mer medkänsla och glädje. Kan hundars närvaro framhäva människans bästa egenskaper? På vilket sätt kan hundars kärlek och solidaritet inspirera oss till personlig utveckling? Hur kan den ömsesidiga förbindelsen mellan hundar och människor kan vara en katalysator för positiv förändring och personlig tillväxt? Hur påverkar hundars enkelhet och glädje människans syn på livet? På vilket sätt kan hundars närvaro bidra till en öppenhet för det enkla i livet? Varför är hundars påverkan på människan särskilt relevant i dagens samhälle? Missa inte detta samtal där vi utforskar det filosofiska djupet i förhållandet mellan hundar och människor och de
-
Hantera resursförsvar och aggressivt beteende - Expert coachar lyssnare
22/07/2024 Duración: 52minHur kan vi hantera aggressivt beteende och resursförsvar hos våra hundar? Vilka strategier och metoder kan vi använda för att skapa en trygg och harmonisk relation med våra fyrbenta vänner? I detta avsnitt av Hundpodden Vår Bästa Vän coachar den erfarna hundinstruktören och beteendeutredaren Anna Lindquist, från Hundvetare, Louise Lundberg och hennes omplacerade Engelska cocker spaniel, Frida. Louise delar med sig av sin resa med Frida, som redan vid 9 månaders ålder visade tecken på aggressivt beteende och resursförsvar. Trots träning och professionell hjälp har Fridas beteende varit svårt att hantera, särskilt i sociala situationer och på promenader. Följ med när Anna Lindquist utforskar orsakerna bakom Fridas beteende och diskuterar praktiska råd och strategier för att skapa en bättre relation mellan Louise och Frida. Upptäck hur vi kan förbättra våra hundars välbefinnande och skapa en harmonisk vardag för både hund och ägare i detta insiktsfulla avsnitt.
-
Fysisk utveckling hos valp och unghund - Så skapar du goda förutsättningar
15/07/2024 Duración: 01h14minHur mycket kan vi som engagerade hundägare påverka vår valpar och unghundars fysiska utveckling genom att förstå arv och miljö? Vilka faktorer spelar in i hundens utveckling? Hur kan vi som hundägare främja en sund fysisk tillväxt genom rätt åtgärder? I detta avsnitt utforskar vi den fascinerande världen av valp- och unghundsutveckling tillsammans med Izabell Holmström, certifierad canineopat och massageterapeut från Memento Canis. Izabell delar med sig av sin expertis om hur vi kan skapa optimala förutsättningar för våra hundars hälsa och utveckling. Izabell förklarar hur vi bör tänka kring rörelse och fysisk aktivitet under valpens och unghundens uppväxt, och vilka specifika försiktighetsåtgärder som är viktiga att beakta. Genom att förstå valpens behov och aktiviteter under de viktiga första åren kan vi säkerställa en stark och hälsosam utveckling. Izabell delar konkreta tips och råd för att främja våra hundars fysiska hälsa och ger praktiska insikter som hjälper oss att ge våra fyrbenta vänner en sund s
-
-
Att hantera känslor och beteenden - Expert coachar lyssnare
01/07/2024 Duración: 56minHur kan vi stötta våra hundars välbefinnande genom att förstå deras känslor och handlingar? I detta avsnitt får lyssnaren Linnéa och hennes Malinois hjälp av Marja Seidemo från Hundvetare, en erfaren beteendeutredare och hundinstruktör. Linnéa tog Max som omplacering när han var ett år gammal från ett hem som inte visste vad som krävdes för den här typen av hund. Max hade inte fått några rutiner i livet, och tidigt märkte Linnéa att han inte var van vid koppel. Han började ladda när han hörde eller såg bilar komma på hundratals meters avstånd och började skälla och göra utfall, vilket ledde till att han började bita ägaren. Nu är Max på en ny plats i livet, men han kan fortfarande behöva hjälp med bilar i stressiga situationer. Just nu behöver han lära sig att gå i koppel och miljötränas. Upptäck hur du kan hjälpa din hund att hantera stress och beteendeproblem på ett positivt sätt och få praktiska tips och strategier för att förbättra relationen mellan dig och din hund!
-
-
"Ska jag omplacera eller inte?" - Hundpsykologen coachar lyssnare
17/06/2024 Duración: 01h34minLyssnaren Julia som delar sitt liv med omplaceringshunden Pinch coachas i det här avsnittet av hundpsykologen Sandra Tigerlind. Trots Pinchs charm och unika personlighet stöter Julia på beteendeproblem, inklusive problematiskt bitsbeteende. För Julia, som hanterar ADHD, har hundens utmaningar ibland förvärrat perioder av depression och stress, vilket påverkar hennes förmåga att njuta av sociala aktiviteter och resor, något hon innerligt önskar. I avsnittet diskuteras Julias inre konflikt och beslutsångest kring att eventuellt omplacera Pinch. Hon drömmer om att hitta rätt matchning för Pinch samtidigt som hon söker efter en hund som bättre passar hennes livsstil och behov. Sandra Tigerlind, hundpsykolog och grundare av Black Dog Foundation, delar sin expertis och coachar Julia genom denna utmanande tid. Sandra specialiserar sig på rädda, traumatiserade och osäkra hundar, och ger värdefulla insikter och strategier för att hjälpa Julia och Pinch hitta en balanserad väg framåt.
-
Hantera Galenpannan - Tips och metoder för att förstå din hund bättre
10/06/2024 Duración: 01h04minHur hanterar man sin hund när den plötsligt blir en "galenpanna"? Veckans gäst, Lena Gunnarsson, erfaren hundtränare och författare, beskriver detta tillstånd och hjälper oss att förstå och hantera det på bästa sätt. I veckans avsnitt utforskar vi orsakerna bakom detta beteende och hur du som hundägare kan träna och stödja din hund. Några frågor jag ställer:
-
Det här behöver du verkligen veta om beteendeförändring
03/06/2024 Duración: 01h19minI veckans avsnitt utforskar vi beteendeförändring hos hundar och hur du kan uppnå framgång även utan att träna perfekt. Från att avmystifiera vanliga missuppfattningar bland hundägare till att dela inspirerande exempel på små förändringar med stor inverkan på hundars beteende, tar Milene oss med på en resa genom belöningsbaserade metoder och positiv förstärkning. Gästar gör Milene Wallin, certifierad beteendeutredare från Braver Dogs, som delar med sig av sin kunskap och erfarenhet inom området. Jag ställer frågor som:
-
Svartsjuka och resursförsvar
27/05/2024 Duración: 01h26minVeckans gäster har träffat många hundar, som gått från lugna Lady och Lufsen-hundar till att bli helt svarta i blicken. Är vakt och resursförsvar samma sak, eller finns det nyanser att förstå? Vad är skillnaden mellan resursförsvar och svartsjuka? Genom att utforska detta ger vi även praktiska råd och expertinsikter. Gästar gör hundinstruktörerna och beteendeutredarna Anna Lindquist och Marja Seidemo från Hundvetare.
-
Lek och Belöningsutveckling - Stärk bandet med din hund
20/05/2024 Duración: 01h11minI säsongspremiären av VBV dyker vi djupt in i världen av lek och belöningsutveckling tillsammans med den erfarna djurpedagogen Josefin Linderström. Hur kan vi använda olika lekar för att stärka bandet och samarbetet med våra fyrbenta vänner? Vilka belöningsstrategier fungerar bäst för att motivera hundar med specifika beteenden? Detta avsnitt ger dig de bästa förutsättningarna att förstå och använda lek för att bygga en starkare relation med din hund. Häng med när vi möter Josefin Linderström, en erfaren hundtränare och instruktör som specialiserar sig på belöningsbaserad träning och lågaffektivt bemötande, som delar med sig av sina insikter om hur lek kan användas som ett verktyg för att skapa en djupare och mer harmonisk relation med din hund. Vi diskuterar viktiga frågor, såsom hur olika typer av lekar kan användas för att öka samarbetsviljan och hur man bäst motiverar hundar med specifika behov, som rädslor eller överaktivitet. Vi går djupare och utforskar praktiska tips för att införliva lek och belöning
-
Livet som jourhem
23/10/2023 Duración: 01h11min[I betalt samarbete med Hundar Utan Hem] I detta midseason-specialavsnitt öppnar vi dörrarna till jourhemmens värld! Det är en unik och hjärtevärmande del av Hundar Utan Hems insatser. Som jourhem öppnar du inte bara ditt hem utan även ditt hjärta för en hemlös hund i väntan på ett permanent hem. En hund kan placeras i jourhem av flera anledningar, och många gånger är jourhem en nödvändighet när Hundar Utan Hem räddar akuta hundar i Sverige eller när en hund blivit övergiven av sin tidigare familj. I detta avsnitt, som vi har förmånen att ha Anna Beijer, verksamhetschef på Hundar Utan Hem, och där vi lyssnar till paret Oscar och Olivias erfarenheter som har ägnat hela fem år åt att vara jourhem, kommer du att få en närmare inblick i den djupt meningsfulla världen av jourhem. Som jourhem blir du en viktig pusselbit i en hunds liv och utveckling samtidigt som du hjälper Hundar Utan Hem att nå ännu fler hundar i behov. Genom dessa levande berättelser, djupa insikter och personliga erfarenheter kommer du att